Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τι είναι Ρεφλεξολογία;


Τι είναι η Ρεφλεξολογία;

Κάθε φορά που διατυπώνω αυτό το ερώτημα ή κάθε φορά που καλούμαι να το απαντήσω, παίρνω μια βαθιά ανάσα, μέχρι να βάλω σε μια σειρά τον καταιγισμό των σκέψεων που έρχονται στο μυαλό μου.

Ξέρετε, καμιά φορά, τα πιο απλά πράγματα είναι εκείνα που πιο δύσκολα μπορούμε να εξηγήσουμε.

Ναι! Εμμέσως πλην σαφώς, λέω ότι κατ αρχήν η Ρεφλεξολογία είναι απλή. Τόσο απλή που αρκετά συχνά, υποβαθμίζεται ή άλλες φορές πάλι προσπαθούμε να την ξεγυμνώσουμε από την απλότητά της, γιατί τα πολύπλοκα μας φαίνονται πιο αξιόπιστα και ίσως πιο αποδεκτά.


Τι είναι λοιπόν η Ρεφλεξολογία;

Είναι μια τεχνική πιέσεων και μαλάξεων στα χέρια και κυρίως στα πέλματα.
Είναι απολύτως φυσική γιατί εφαρμόζεται με τα χέρια και γιατί δεν απαιτεί τη λήψη καμίας ουσίας ή σκευάσματος.
Είναι απολύτως ασφαλής για όλες τις ηλικίες. Είναι τόσο ασφαλής όσο και το περπάτημα με γυμνά πόδια πάνω σε βότσαλα στην παραλία.
Βασίζεται στη “Θεωρία των Ζωνών”, που ανέπτυξε ο Dr. W. Fitzgerald πριν από περίπου 100 χρόνια.
Η ιστορία και η πορεία της Ρεφλεξολογίας θα είναι ένα από τα θέματα στα οποία θα αναφερθώ στο άμεσο μέλλον γιατί πιστεύω ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συζήτηση.
Το προκλητικό όμως στην προσπάθεια ορισμού της Ρεφλεξολογίας δεν είναι μόνο το τι πραγματικά είναι, αλλά και το τι, αρκετοί, φαντάζονται ότι είναι, ή τι θα ήθελαν να είναι και κυρίως το τι τελικά δεν είναι.

Ο λόγος ύπαρξης αυτού του blog δεν είναι να διαφημίσω τη ρεφλεξολογία ή απλώς να δώσω πληροφορίες για το τι είναι ή τι κάνει κ.ο.κ.

Είναι να δημιουργηθεί ένας κοινός τόπος συζήτησης. Να δούμε με ανοιχτό μυαλό και ξεκάθαρο στόχο το καλό του ανθρώπου, τι είναι, τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει, γιατί υπάρχει όλη αυτή η εντυπωσιακή αύξηση στην αποδοχή και την επιλογή της από τον κόσμο για την αντιμετώπιση διαφόρων συμπτωμάτων. Και αυτή η αύξηση δεν παρατηρείται μόνο στη Ρεφλεξολογία αλλά σε όλες τις “Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες” (Σ.Ε.Θ).

Και δε συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Γιατί; Και ποια είναι η δική μας θέση απέναντι σε όλο αυτό; Είτε ασκούμε κάποια απ αυτές τις τεχνικές, είτε τις δεχόμαστε.

Τι είναι μύθος και τι αλήθεια;

Το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής είναι από τα ύψιστα δικαιώματα. Το ίδιο και το δικαίωμα της γνώσης.
Και τόσο μα τόσο αλληλένδετα...



6 σχόλια:

  1. ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ. ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ !!!!
    Κ.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ! Δε μου είπες όμως, τι είναι για σένα η Ρεφλεξολογία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΄Αντε καλορίζικο, καλοτάξιδο στους χώρους της γνώσης. Χαίρομαι που ένας άνθρωπος με βαθιά σκέψη και αγάπη για τη συνάντηση χεριών και ποδιού αποφάσισε να δημιουργήσει αυτό το blog. Εύχομαι να απολαύσουν οι επισκέπτες σου την ανάγνωση των κειμένων σου και να κερδίσουν λίγες σκέψεις για το πολύτιμο σώμα μας. Βάτραχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαίρομαι πολύ για αυτό το side.
    Καλοτάξιδο!!!
    Πιστεύω ότι θα μας μάθει πολλά!!!
    Σπουδάστρια Ρεφλεξολογίας.
    Βάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ΄ευχαριστώ και καλώς ήρθες Βάσω.
    Το αν θα μας μάθει πολλά, δεν το ξέρω. Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι οτι θα ήθελα να μας κάνει να σκεφτούμε έστω και λίγα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με κάλυψες !

    Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να προσθέσω κάτι παραπάνω χωρίς να περιττολογήσω ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή