Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Ιστορία της Ρεφλεξολογίας Ι :Τα ερωτήματα.

Πότε και από ποιους ξεκίνησε η Ρεφλεξολογία;

Τα πρώτα γραπτά κείμενα με συγκεκριμένες αναφορές σε αντανακλαστικά σημεία τα βρίσκουμε περίπου τον 14ο μέχρι και τον 18ο αιώνα, με την διατύπωση της “Θεωρίας των Ζωνών”.

Εκεί τοποθετείται η αρχή της σύγχρονης Ρεφλεξολογίας.

Τι εννοούμε όμως με τον όρο “σύγχρονη ρεφλεξολογία”;
Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στην τεχνική πιέσεων σε αντανακλαστικά σημεία που βρίσκονται στα χέρια και τα πόδια, έτσι όπως χαρτογραφήθηκαν απο την Eunice Ingham, η οποία βασίστηκε στη θεωρία των ζωνών, όπως αυτή διατυπώθηκε απο τους  Dr William Fitzgerald και Dr. Edwin Bowers.
¨Όμως, υπάρχουν και πολλές αναφορές για 5.000 χρόνια πριν.
Σ αυτές τις αναφορές, οι οποίες βασίζονται σε τοιχογραφίες και απεικονίσεις από την Αίγυπτο (φωτ.) και την Κίνα, γίνεται φανερή η ενασχόληση με τα πόδια και τα χέρια, για καλύτερη υγεία.
Δεν ξέρουμε τον τρόπο που γινόταν κάτι τέτοιο και δεν έχουμε κάποια περιγραφή ή χαρακτηρισμό κάποιας μεθόδου.
Έτσι, έχω ακούσει αρκετές φορές να διατυπώνεται το ερώτημα. “Πότε, πώς και από που τελικά ξεκίνησε η Ρεφλεξολογία;”


Η προσωπική μου απάντηση σ αυτό, είναι ότι ξεκίνησε τον προηγούμενο αιώνα, απο την Αμερική και βασίζεται στη θεωρία των ζωνών. Γι αυτό άλλωστε και αρκετές φορές η Ρεφλεξολογία αναφέρεται και ως Ζωνοθεραπεία ή Αντανακλαστική Ζωνοθεραπεία.

Δεν μπορώ όμως και δεν θέλω, να παραβλέψω την αλήθεια του ότι, μεγάλο μέρος της σύγχρονης γνώσης, σε πάρα πολλά γνωστικά πεδία, έχει τις απαρχές της στο μακρινό παρελθόν της ανθρωπότητας. Μου φαίνεται απόλυτα λογικό, σε εποχές που η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του σώματος γινόταν με φυσικούς τρόπους και ο άνθρωπος αντιμετωπιζόταν ως ένα αλληλένδετο σύστημα λειτουργιών, να χρησιμοποιούσαν και μεθόδους που έχουν ομοιότητες με τη σύγχρονη Ρεφλεξολογία – όπως κι αν την ονόμαζαν, με όποιο τρόπο κι αν την εφάρμοζαν.

Το προσωπικό μου ερώτημα σε σχέση με το ερώτημα για την ιστορία της Ρεφλεξολογίας είναι, “τι αλλάζει στην αποτελεσματικότητα της σύγχρονης Ρεφλεξολογίας, ο χρόνος και ο τόπος απ όπου ξεκίνησε;”

Θεωρώ σημαντική την ακρίβεια στις αναφορές, γι αυτό και δίνω την απάντηση που διαβάσατε παραπάνω.

Οι ακριβείς και συγκεκριμένες αναφορές, όχι μόνο για την ιστορία αλλά και για τις δυνατότητες, τις προσδοκίες και τους περιορισμούς της Ρεφλεξολογίας, θεωρώ ότι είναι απαραίτητες για την αξιοπιστία της και για την αποσαφήνιση πολλών θεμάτων σε σχέση με τις Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες (Σ.Ε.Θ) γενικότερα. Κάτι τέτοιο συμβάλλει τόσο στην προστασία του πολίτη, όσο και στην προστασία των επαγγελματιών του χώρου των Σ.Ε.Θ.

Θέλησα να γράψω αυτή την εισαγωγή με τους προβληματισμούς μου, πριν γράψω πιο αναλυτικά για την ιστορία της Ρεφλεξολογίας, η οποία ακολουθεί στο επόμενο post.

Η συμμετοχή στον προβληματισμό μου και η παράθεση πληροφοριών που μπορούν να αποσαφηνίσουν κάποιο πεδίο του θέματος, είναι με χαρά ευπρόσδεκτη και πολύτιμη.


4 σχόλια:

  1. Γεια και χαρά!

    Συνήθως, όταν γενικά γίνεται αναφορά σε Σ.Ε.Θ., χρησιμοποιείται η λέξη Εναλλακτική και σπάνια η Συμπληρωματική. Ποια η γνώμη σου;
    Ε.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω αν είναι θέμα προσωπικής γνώμης ή συνήθειας της κοινής γνώμης :).
    Μου δίνεις όμως την ευκαιρία να πω ότι ένα από τα επόμενα θέματα για τα οποία θέλω να γράψω αφορά την τόσο μεγάλη και διαφορετική χρήση του όρου "Εναλλακτικό".
    Σ΄Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς η ελλιπής και στρεβλωμένη παιδεία μας (εκπαίδευση) συντείνουν στην άγνοιά μας στην χρησιμοποίηση της γλώσσας μας.

    Όταν η αγαπητή footer αναρτήσει θέμα για το "εναλλακτικό" θα προσθέσω και τις δικές μου σκέψεις.

    Όμως υποθέτω ότι θα ήταν ενδιαφέρον να αναρωτηθούμε εάν η Ρεφλεξολογία είναι Εναλλακτική ή Συμπληρωματική Αγωγή ; Ή και τα δύο ;

    Και τα δύο ; Κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί.
    Πως γίνεται αυτό ;

    Θα έλεγα ότι εξαρτάται από το ποια έννοια δίδεται στην λέξη "εναλλακτική" και από την κοινωνική ομάδα στην οποία κάποιος απευθύνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απόλλωνα, σ΄ευχαριστώ για την "πάσα" για ένα πόστ για τις έννοιες Εναλλακτικό και Συμπληρωματικό. Θα έρθει σύντομα.

    Η άγνοια της γλώσσας είναι ένας παράγοντας που πρέπει να συνεκτιμηθεί σαφώς. Το άλλο όμως που θεωρώ πως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας είναι η χρήση της κάθε λέξης στη χρονική στιγμή και στο ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο που χρησιμοποιήθηκε. Και εδώ μου δίνω εγώ "πάσα" για ένα πόστ που θα αφορά την άλλη λέξη που συμπεριλαμβάνεται στις έννοιες των Σ.Ε.Θ. Και βεβαίως μιλάω για τη λέξη "θεραπεία".

    Πέρα όμως από τους προβληματισμούς, θέλω με την ευκαιρία να πω, ότι τα όποια ερωτήματα θέτω, δεν είναι ρητορικά, πράγμα που σημαίνει ότι με ενδιαφέρουν πραγματικά οι απαντήσεις...

    Με ενδιαφέρει να μπορώ να ακούω διαφορετικές ή όχι προσεγγίσεις, ακόμα κι αν δεν καταλήγουν σε ένα και μόνο "διότι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή