Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Πού Βοηθάει η Ρεφλεξολογία;

“Πού μπορεί να με βοηθήσει η Ρεφλεξολογία;” είναι μια ερώτηση που ακούν αρκετά συχνά όσοι ασχολούνται με τη Ρεφλεξολογία και θέτουν σχεδόν πάντα όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη Ρεφλεξολογία.

Θα παραθέσω ένα φανταστικό – αλλά γνώριμο σε πολλούς ίσως – διάλογο.

ΕΡ:   Σε τι μπορεί να βοηθήσει η Ρεφλεξολογία;
ΑΠ:  Στην καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού
ΕΡ:   Δηλαδή σε τί;
ΑΠ:  Βοηθάει όλο τον οργανισμό να λειτουργεί καλύτερα.
ΕΡ:  Δηλαδή μπορεί να βοηθήσει π.χ σε πόνους που έχω στα χέρια; στην πλάτη ή στα πόδια; ή μπορεί να βοηθήσει στους πονοκεφάλους που έχω; ή για παράδειγμα, μια φίλη μου έχει αρθρίτιδα. Μπορεί να τη βοηθήσει; Βοηθάει στην εγκυμοσύνη; στην εμμηνόπαυση; Κατά καιρούς με ενοχλεί το έντερό μου. Πώς μπορεί να με βοηθήσει;  Σε τι απ όλα βοηθάει τελικά; 

(Κάπου εδώ θα αφήσω τους φανταστικούς συνομιλητές να συνεχίσουν την κουβέντα τους χωρίς την αδιάκριτη παρουσία μας και θα προσπαθήσω να διατυπώσω τις σκέψεις που μου προκαλεί).

Με εντυπωσιάζει πώς και πόσο πολύ – οι περισσότεροι απο μάς – έχουμε μάθει να κάνουμε το σώμα μας “κομμάτια”!
Πόσο δύσκολο μας είναι να αντιληφθούμε τον οργανισμό σαν ενιαίο σύνολο.
Πόσο έχει μπεί στη λογική μας ο κατακερματισμός.
Το χέρι που πονάει είναι απλώς ένα άκρο που κινείται αυτόνομα και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι είναι μέρος ενός σώματος. Ο πονοκέφαλος είναι ένα άσχετο σύμπτωμα που το νιώθουμε έτσι... από μια παραξενιά του κεφαλιού μας και δε συνδέεται με ένα πλήθος λειτουργιών που αλληλοεξαρτώνται άμεσα και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε οργανισμό, κ.ο.κ

Κάθε φορά, σε κάθε παρόμοια ερώτηση, νιώθω οτι δυσκολεύομαι να δώσω μια και μοναδική απάντηση του τύπου Ναι – Όχι. Εξ ίσου δυσκολεύομαι να δώσω μια απάντηση του τύπου “Ναί σε όλα – Όχι σε όλα”. Τελικά σε τι βοηθάει η Ρεφλεξολογία; Είναι πανάκεια; Είναι μια μέθοδος “λίγο απ όλα για όλα;”

Μια “απάντηση” στο ερώτημα “Που βοηθάει η Ρεφλεξολογία;”και σε όλα όσα συνοδεύουν αυτό το ερώτημα, αναρτήθηκε στο "Reflexology.Gr Το Ελληνικό website για τη Ρεφλεξολογία" με θέμα

Θεωρώ οτι καλύπτει το εύρος και τις διαφορετικές παραμέτρους που έχει η ίδια η ερώτηση.

Ελπίζω να καλύψει σε κάποιο βαθμό και τους αναγνώστες του άρθρου.

Σ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω – για μια ακόμη φορά - τη μεγάλη σημασία που έχει η ανάπτυξη του τομέα της έρευνας στη Ρεφλεξολογία.
Δεν αρκεί πλέον το τι πιστεύω εγώ ή όσοι ασκούν τη μέθοδο ή όσοι έχουν δεχτεί Ρεφλεξολογία.
Η ωρίμασνη των συνθηκών που απαιτείται για να ξεκινήσει στοχευμένη έρευνα έχει επιτευχθεί και θεωρώ ότι μπαίνουμε στην εποχή που είναι αναγκαία τόσο η υποστήριξη, η επιβεβαίωση ή οχι, των θεωριών, των μαρτυριών όσο και ο βαθμός αποτελεσματικότητας, οι τρόποι και χρόνοι εφαρμογής, με κλινικές μελέτες και έρευνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου