Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Χάρτες Ρεφλεξολογίας: Πραγματικότητα ή μύθος;

Η ρεφλεξολογία είναι μια τεχνική.  Εφαρμόζεται στα πέλματα και βασίζεται στη θεωρία ότι στα πέλματα υπάρχει αντανακλαστική αντιστοιχία με περιοχές του σώματος.
Στο πέρασμα του χρόνου δημιουργήθηκαν και κυκλοφορούν διάφοροι χάρτες με μικρές διαφορές και αποκλίσεις μεταξύ τους, αλλά όλοι σχεδιάστηκαν πάνω στη βασική δομή του ίδιου του σώματος και στην πρώτη χαρτογράφηση των πελμάτων που έγινε από την Eunice Ingham (1876 – 1974).

Η ύπαρξη αυτής της πληροφορίας και των χαρτών έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις  για το κατά πόσο ισχύει ή όχι αυτή η χαρτογράφηση των πελμάτων.  Το ερώτημα είναι απλό.  Οι χάρτες Ρεφλεξολογίας είναι πραγματικότητα ή μύθος;
Ο στόχος μου δεν είναι να δώσω μια απόλυτη απάντηση στο ερώτημα.   Ο στόχος μου είναι να σας δώσω τις πληροφορίες που έχω στη διάθεσή μου και ο καθένας ας δώσει τη δική του απάντηση.

Αρχικά ας δούμε με ποια λογική έγινε αυτή η χαρτογράφηση – η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν ήταν μια ξαφνική έκλαμψη αλλά αποτέλεσμα παρατήρησης και μελέτης δεκαετιών τόσο από τον αρχικό δημιουργό της Θεωρίας των Ζωνών και τους συνεργάτες του,  όσο και από την Ινκαμ.


Τι λέει η Θεωρία των Ζωνών;

  [zones.jpg]Το σώμα μας χωρίζεται σε 10 κάθετες ζώνες.  Κάθε ζώνη διατρέχει όλο το σώμα, από το κεφάλι  και καταλήγει σε κάθε δάχτυλο των ποδιών και των χεριών, όπως φαίνεται στο σχήμα. Ο Fitzgerald  παρατήρησε και πως αν σε κάποια περιοχή μιας ζώνης, υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή πόνος, τότε μπορεί να παρέμβει στο σημείο που πάσχει, από κάποιο άλλο σημείο της ίδιας ζώνης.  Ο ίδιος – λόγω ειδικότητας, ξεκίνησε τις αρχικές παρατηρήσεις από περιοχές του κεφαλιού και των δοντιών και χρειάστηκαν πολλά χρόνια παρατηρήσεων μέχρι να εκδώσει το πρώτο του βιβλίο με θέμα «Η Θεραπεία των Ζωνών», το 1917.

Πως καταλήξαμε στα πέλματα;

Η  Ίνκαμ  βασιζόμενη σ αυτή την παρατήρηση και κάνοντας η ίδια τις δικές της μελέτες,  πρόβαλε όλες τις ζώνες στα πέλματα, με τη σκέψη ότι από μια σχετικά μικρή περιοχή, όπως είναι τα πέλματα, θα μπορούσε να έχει «πρόσβαση» και στις 10 ζώνες του σώματος.  Κάπως έτσι άρχισε η χαρτογράφηση των πελμάτων.  Αφού και οι 10 καταλήγουν στα πέλματα, άρα από κει θα μπορούσε πιο εύκολα να επηρεάσει τις όποιες δυσκολίες παρουσιάζονταν σε κάποια περιοχή του σώματος – η οποία εμπεριέχεται σε κάποια ζώνη.
Ισχύει η χαρτογράφηση των πελμάτων;

Οι πρώτες απαντήσεις στο ερώτημα ήρθαν από την καταγραφή των εμπειριών.  Είχαμε μόνο τις μαρτυρίες όσων δέχονταν ρεφλεξολογία.  Αυτό ισχύει και μέχρι σήμερα και όσοι δέχονται ρεφλεξολογία έχουν νιώσει την επίδραση κάποιας πίεσης σε αντανακλαστικά, στο σώμα τους.

Είχαμε επίσης τα αποτελέσματα.  Τις  μαρτυρίες  για βελτίωση των συμπτωμάτων από την εφαρμογή των πιέσεων στα αντανακλαστικά σημεία.

Είναι αλήθεια ότι οι μαρτυρίες δεν έχουν την ίδια βαρύτητα – στην εποχή  μας τουλάχιστον – με μια κλινική μελέτη.  Όμως το πλήθος αυτών των μαρτυριών δε μπορεί να αγνοηθεί.

Άλλωστε αυτό είναι και το πρώτο κριτήριο και κίνητρο, για να γίνει οποιαδήποτε κλινική μελέτη για παρόμοια θέματα.  Δηλαδή το εύρος μιας χρησιμοποιούμενης τεχνικής και το πλήθος των θετικών μαρτυριών για τα αποτελέσματά της. 

Μια παράπλευρη ανάγνωση αυτής της μελέτης, μας δείχνει ότι πιέσεις στα αντανακλαστικά σημεία του νεφρού στο δεξί πόδι, προκάλεσαν μια διαφορετική αντίδραση απ ότι στον αριστερό νεφρό όπου στα αντίστοιχα αντανακλαστικά δεν είχαν εφαρμοστεί συγκεκριμένες πιέσεις αλλά γενικές κινήσεις στις άλλες ζώνες του πέλματος.

Μια μελέτη είναι σαφώς πολύ μικρό δείγμα και σίγουρα χρειάζεται μεγαλύτερη διερεύνηση, σε μεγαλύτερη κλίμακα και με πιο συγκεκριμένο ερώτημα, αλλά εγώ προσωπικά δε μπορώ να αμφισβητήσω τη σοβαρότητα αυτών των αποτελεσμάτων.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να εκπλήρωσε το σκοπό του που δεν ήταν άλλος από το να αποτυπώσει την πορεία και τον προβληματισμό για τους χάρτες Ρεφλεξολογίας.
Η απάντηση στο αρχικό ερώτημα, είναι προϊόν ερμηνείας του κάθε αναγνώστη. 

Update: Παρόμοια συμπεράσματα για την αντίδραση συγκεκριμένου οργάνου με εφαρμογή ρεφλεξολογίας σε συγκεκριμενες ζώνες, προκύπτουν και από την έρευνα που αφορά τη Ρεφλεξολογία και το Έντερο που αναρτήθηκε στο "Reflexology.Gr Το Ελληνικό website για τη Ρεφλεξολογία"

( Ένα Χάρτη Ρεφλεξολογίας, κοινά αποδεκτό σε γενικές γραμμές, μπορείτε να δείτε στο τελευταίο μέρος της σελίδας του blog).


4 σχόλια:

  1. Η παρούσα προσπάθεια μέσω του blog αυτού, δίνει μία πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι ρεφλεξολογία. Πραγματικά θα είχε ενδιαφέρον να μπορούσε όποιος/α ενδιαφέρεται να ανατρέχει εύκολα σε πληροφόρηση για όλες αυτές τις μεθόδους που κυρίως είναι αφάρμακες και ταυτόχρονα συμβατές με την γνωστή έως τώρα ιατρική που είναι και ευρέως αποδεκτή. Πραγματικά πολύ καλή προσπάθεια το συγκεκριμένο blog και για ανθρώπους αδαείς σαν εμένα, προς όλα αυτά τα θέματα. Ποιός ξέρει μπορεί κάποια μέρα και στην Ελλάδα να φθάσουμε σε ένα καλό επίπεδο ενημέρωσης για όλα αυτά τα θέματα.
    Κωνσταντίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνα, μου δίνει χαρά το να βλέπω οτι αυτή η προσπάθεια ανταποκρίνεται στο στόχο της οποίος είναι ένας και μοναδικός. Η πληροφόρηση.
    Απαλλαγμένη από προλήψεις, προκαταλήψεις και υπερβολές κάθε είδους.
    Ο τομέας των Συμπληρωματικών Θεραπείων είναι καινούργιος και ίσως είναι δικαιολογημένο το θολό τοπίο στους ορισμούς, στις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς της κάθε μεθόδου. Ελπίζω μέσα απ αυτό το ιστολόγιο και με τη συνδρομή των αναγνωστών αλλά και των συναδέλφων μου να καταφέρουμε να δίνουμε τη σωστή διάσταση.

    Σ ευχαριστώ για το χρόνο να διαβάσεις αλλά και να σχολιάσεις. Μόνο με την αμφίδρομη επικοινωνία θα γίνει σωστά αυτό που επιθυμούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή χρονιά με υγεία και καλή διάθεση για ανάπτυξη
    ιδεών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή χρονιά και σε σένα Θάνο! Ανάπτυξη ιδεών μπορεί να υπάρξει όταν όλοι τις καταθέτουμε :)
    Αυτό ήταν έμμεση πρόσκληση για την κατάθεση και των δικών σου ιδεών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή